Paul Moeyes

 Index

Fotos voor nieuwe editie Buiten Schot 26 9 2013 Michel de WaartIn 1993 I completed my PhD research on the writings of Siegfried Sassoon (1886-1967), which was later published in an British and American trade edition: Siegfried Sassoon: Scorched Glory (Macmillan/St Martin’s Press, 1997). In true Sassoon-fashion I had ‘stumbled’ (‘stumbling’ and ‘blundering’ are recurring words in Sassoon’s war writings) across his Sherston-trilogy in my first year at Amsterdam University. It led me to his war poetry, to other war poets, and to that whole historical & socio-cultural phenomenon: the Great War and its impact on British society.

It made me wonder what had happened in my own native country, the Netherlands, at the time. I knew it had remained neutral, but at school we had never been told anything about the period, and it seemed to me that in a country that was so near the battlefields of the Western Front and so close to two of the main warring nations, Britain and Germany, the war could hardly have passed unnoticed.

ReadMore

Het kleine keizersdrama in Amerongen

het kleine keizersdrama in amerongen 1 20181103 1322265440Eind November 2018 verscheen mijn nieuwe boek(je): Het kleine keizersdrama in Amerongen.

Van november 1918 tot mei 1920 was Kasteel Amerongen het toneel van een klein keizerlijk drama. De Duitse ex-keizer Wilhelm II was aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar ons land gevlucht en door de Nederlandse regering ondergebracht op Kasteel Amerongen, als gast van de familie Bentinck. De ongenode gast zou aanvankelijk maar drie dagen blijven, maar zijn verblijf duurde uiteindelijk anderhalf jaar. Op het Kasteel werd al die tijd een merkwaardig toneelstukje opgevoerd: iedereen deed of Wilhelm nog steeds keizer was, en de (ex-) keizer vond dat de normaalste zaak van de wereld. Om zijn spanningen en frustraties af te reageren wijdde hij zich aan zijn favoriete hobby: bomen omhakken en in schijven zagen. Zijn gastheer, graaf Bentinck, zag met lede ogen toe hoe op zijn landgoed boom na boom ten prooi viel aan de keizerlijke zaaglust.

Ondertussen wachtte er buiten de kasteelmuren een boze wereld. Niet alleen lagen er nieuwsgierige journalisten en potentiële keizerkidnappers op de loer, maar al die tijd hing een zwaard van Damocles boven het kasteel: zou de keizer door de Nederlandse regering worden uitgeleverd aan de geallieerden om terecht te moeten staan als oorlogsmisdadiger? In het vredesverdrag van Versailles werd bekrachtigd dat de geallieerde grootmachten de intentie hadden de keizer voor een rechtbank ter verantwoording te roepen en de Nederlandse regering ontving daarom een officieel uitleveringsverzoek.

Wat de keizer er toe bracht naar Nederland te vluchten, hoe de Nederlandse regering op zijn komst en de daaruit voortvloeiende uitleveringsverzoeken reageerde, wat daarbij haar afwegingen en beweegredenen waren, hoe de Nederlandse pers over de banneling in Amerongen schreef, welke de rol van koningin Wilhemina was in de hele kwestie en wat er ondertussen op Kasteel Amerongen gebeurde, wordt verhaald in Het kleine keizersdrama in Amerongen.

Het rijkelijk geïllustreerde boekje is een uitgave van Kasteel Amerongen en daar te bestellen: www.kasteelamerongen.nl

Copyright from now until eternity Paul Moeyes

paul.moeyes@gmail.com